mEATing - warsztaty kulinarne
mEATing FacebookmEATing Facebook
mEATing InstagrammEATing Instagram
© 2024 m-EAT-ing.pl wykonanie eball
Pozytywne skutki spożywania ryb morskich słodkowodnych|Najważniejsze walory zdrowotne z jedzenia ryb|Dlaczego należy jeść ryb|Prozdrowotne działanie kwasów tłuszczowych Omega 3

Trzy powody, dla których warto jeść ryby

2015-01-28
Mówi się, że ryby są zdrowe - zarówno te żyjące w wodach morskich jak i lądowych. Ale wciąż jemy ich zbyt mało. A przecież:
 
  1. Są zdrowe, pyszne i zawierają niezbędne dla naszego organizmu białko. Zawierają mnóstwo witamin i minerałów, m. in. witaminę D, B2, żelazo, cynk, potas, wapń czy selen.
  2. Zawierają kwasy Omega-3, które pomagają nam utrzymywać serce w dobrej kondycji, mogą obniżać ciśnienie krwi. Kwasy Omega-3 znajdziesz między innymi w tuńczyku, makreli, łososiu, sardynkach, śledziach i pstrągu.
  3. Spożywanie ryb wpływa na długość życia - osoby, które mają wyższy poziom kwasów Omega-3 mogą wydłużyć swoje życie nawet o kilka lat, obniżając ponadto ryzyko zgonu o 27%.