Zapewne trudno jednoznacznie stwierdzić, że dany rodzaj mięsa jest definitywnie lepszy (może nawet i najlepszy) w porównaniu do innych produktów białkowych pochodzenia zwierzęcego. Niemniej jednak każdy z rodzajów mięsa ma swoje plusy, o których nie zawsze zdajemy sobie sprawę. A jak to jest z kaczką?
Kaczka - walory odżywcze:
-
wysoka zawartość białka
-
niska (w stosunku do wołowiny) zawartość tłuszczu
-
tłuszcz zawarty w tuszy kaczki zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe (te z rodziny Omega-6)
-
źródło składników mineralnych takich jak: sód, potas, żelazo, magnez, fosfor
-
źródło witaminy A oraz tych z grupy B: (B1, B2, B12)
Kaczkę, oprócz walorów odżywczych, wyróżnia charakterystyczny smak i zapach (na tle tradycyjnego drobiu). Niesposób przejść obojętnie obok zapachu wydobywającego się z piekarnika, w którym pieczemy całą kaczkę czy gęś! Ale można przygotowywać także kacze udka czy piersi kacze w wykwintny sposób, dzięki któremu zdobędziemy uznanie naszych gości.
Bez względu na Wasz poziom doświadczenia w kuchni i ilości czasu jaki spędziliście przy przygotowywaniu produktów z kaczki, ten warsztat z pewnością wniesie do Waszego kulinarnego świata mnóstwo nowości.