Polacy spożywają niewielkie ilości owoców morza. To fakt. Jaka jest tego przyczyna? Przede wszystkim cena oraz to, że nie mieliśmy zakorzenionych takich produktów w naszych jadłospisach.
Przeciętny Polak zjada rocznie ponad 12 kg ryb, z czego owoce morza stanowią zaledwie 3 kg. Jeśli już Polak sięgnie po owoce morza, będą to krewetki. Na inne owoce morza raczej skieruje się do restauracji specjalistycznej typu
sushi. No i rzecz jasna w trakcie wakacji do ciepłych krajów....
Jak podkreślają eksperci, powinniśmy więcej jeść ryb, w tym owoców morza, ponieważ jest to dobre źródło białka, wapnia, witamin z grupy B, jodu, fluoru czy selenu.
Dlatego zamiast czekać na urlop do kraju, w którym owoce morza jada się codziennie, przyjdź na warsztat kulinarny pt.
"Owoce morza: mule, kalmary, krewetki, ośmiorniczki". Już 6 grudnia gotujemy z pysznych i świeżych owoców morza pod okiem kucharza, Włocha z 17-letnim doświadczeniem w gastronomii!