Podczas VI edycji Europejskiego Festiwalu Smaku mieliśmy okazję zorganizować warsztaty kulinarne w plenerze. Na scenie Mostu Kultury nad Bystrzycą zaaranżowaliśmy stanowiska do gotowania. W warsztatach wzięli udział ochotnicy spośród publiczności. Pod okiem prowadzącego - Dawida Furmanka - uczestnicy przygotowali nietypowe danie: gotowany pstrąg w ziołach na podpłomyku z sałatką z surowego buraka oraz gruszki, z octem balsamicznym i oliwą. Kreatywność uczestników mile nas zaskoczyła, każde danie miało inny charakter i aromat. Tym bardziej była to nietypowa akcja, bo połączyliśmy nasze gotowanie z akcją Cisowianki "Gotujmy zdrowo-mniej soli" - wszystkie dania zostały przygotowane bez użycia soli ale równie smacznie! Publiczność po skosztowaniu dań, nagrodziła uczestników gromkimi brawami.
Tym samym dziękujemy organizatorom, w szczególności dyrektorowi EFS Waldemarowi Suliszowi, za możliwość poprowadzenia warsztatów kulinarnych dla mieszkańców Lublina na Moście Kultury!
Zobacz na naszym fan pagu
tutaj jak wyglądały warsztaty, a także sprawdź przepisy dań na
blogu.